BHP podczas pandemii - Pro-Medic

BHP podczas pandemii

RKO w czasie pandemii COVID-19
Kwiecień 6, 2020
Kurs Pierwszej Pomocy Online z Certyfikatem
Wrzesień 3, 2020

BHP podczas pandemii – na co zwrócić uwagę?

Często instrukcje dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy zdecydowanie skupiają się na tym pierwszym członie. Dotyczą między innymi odpowiedniego użytkowania maszyn czy przyjmowania ergonomicznej postawy podczas siedzenia. Obecnie nastał czas, kiedy szczególnie istotny jest ten drugi obszar. Rozprzestrzeniający się koronawirus przypomniał, że nie wolno zapominać o działaniach chroniących przed zakażeniami. Na co zwrócić uwagę? Wszystkie odpowiedzi zawiera nasze szkolenie BHP.

Zabezpiecz stanowiska pracy

Wiele placówek musi działać i przyjmować interesantów bezpośrednio. Tak jest np. w przypadku punktów pocztowych, banków, przychodni zdrowia, sklepów i wielu innych. Dlatego tak ważne jest przeprowadzenie specjalnych kursów dla branży, które nie mogą wykonywać swoich zobowiązań zdalnie.
W pierwszej kolejności zadbaj o to, by odseparować swoją kadrę od klientów. Będą oni obsługiwali dużą ilość osób dziennie, a to stwarza dla nich olbrzymie zagrożenie zakażenia. Nigdy nie wiadomo, z kim ma się do czynienia po drugiej stronie lady, gdzie i z kim dana osoba przebywała, czy jest nosicielem, czy nie. Zamontuj osłony, które uchronią pracowników przed ryzykiem np. kasłania na nich. Może to być kawałek szyby lub pleksi. Umieść ją tak, by zasłaniały całą głowę i część klatki piersiowej. Pozostaw jedynie szczelinę wysokości 10-20 cm, którą będzie można podawać przedmioty. Na przekazanie większych ładunków wydziel oddzielną strefę, w której klient zostawi je bez kontaktu z obsługą, a formalności dokona przy zabezpieczonym okienku.

Do dezynfekcji przewidziane są specjalne substancje o silnie chemicznym składzie. Co więcej, powinny one być na bazie alkoholu (min. 60%)

Jeżeli w zakładzie pracy nie ma takich środków, a w danym momencie ciężko je dostać w sklepie, można przygotować je samodzielnie na bazie spirytusu.

Przygotuj miejsca, w których klient będzie miał dostęp do płynów pozwalających na odkażenie rąk. Dzięki temu unikniesz roznoszenia wirusa na produktach.

Epidemia to czas, w którym trzeba zachować szczególną ostrożność. Wszędzie tam, gdzie nie można przerwać pracy, należy wdrożyć środki działania maksymalnie zmniejszające ryzyko roznoszenia zarazków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *